Přeskočit navigaci
 

Aktuálně

Seminář Viry kolem nás a v nás


Seminář Viry kolem nás a v nás

Pozvánka na seminář "Viry kolem nás a v nás", který pořádá 14. dubna 2021 výzkumný program Akademie věd ČR (AV ČR) Potraviny pro budoucnost Strategie AV21.

Seminář se koná online 14. dubna 2021 od 9 hodin. Živě ho můžete sledovat zde  https://youtu.be/ABWuldxeicc. Po jeho skončení bude na stejném odkazu k dispozici i záznam semináře.

Tisková zpráva: Seminář Viry kolem nás a v nás představí viry v širších souvislostech

(Olomouc, 8. 4. 2021) - Aktuálnímu tématu s celospolečenským dopadem se věnuje seminář Viry kolem nás a v nás, který pořádá 14. dubna 2021 výzkumný program Akademie věd ČR (AV ČR) Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Významní čeští vědci na něm představí problematiku virů, a to od virů napadajících člověka, až po viry způsobující choroby zvířat a rostlin.  Přednášky se budou zabývat očkováním proti koronaviru, možnostmi posílení vlastní imunity a také změnou vztahu Čechů k jídlu v době pandemie. Seminář se uskuteční online, sledovat ho bude možné na kanále YouTube.

Pandemie koronaviru ovlivňuje životy miliard lidí na celé planetě a nutí svět reagovat na krizi nebývalých rozměrů. Podle koordinátora programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky AV ČR tak před vědci vyvstal náročný úkol, a to vysvětlovat a objasňovat toto aktuální téma. „Snadnost, se kterou je možné na internetu zveřejnit jakoukoliv zprávu, přispívá k šíření dezinformací, které boj s koronavirem ztěžují a vedou k tisícům zbytečných úmrtí. Pro laickou veřejnost je však často obtížné odlišit dezinformaci od pravdivé informace.“

Viry jsou nebuněčné organismy, které se mohou množit jen uvnitř živých buněk. „Viry jsou nejhojnějšími obyvateli Země. Každý den nevědomky pozřeme či vdechneme miliardy virových částic,“ vysvětluje jeden z přednášejících, Daniel Růžek z Biologického centra AV ČR a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství a dodává: „V jednom litru mořské vody je více virových částic než všech lidí na planetě.

V poslední době se stále častěji řeší otázka přenosu virů ze zvířat na člověka. Tak tomu s největší pravděpodobností bylo i v případě viru SARS-CoV-2. „Přenos mezi zvířaty a lidmi je běžnou součástí přirozené cirkulace některých virů,“ upřesňuje další z pozvaných hostů Vladimír Celer z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně: „Četnost napadení hospodářských zvířat viry se v posledním období zvyšuje, a to kvůli výrazným demografickým změnám, mezinárodnímu obchodu a cestování a v neposlední řadě také klimatické změně.“

S viry se běžně potýkají i zemědělci. V České republice představují virové choroby asi jednu desetinu chorob všech pěstovaných rostlin. Největší škody způsobují u vegetativně rozmnožovaných a vytrvalých rostlin, včetně ovocných stromů. „Viry ale ve velkém rozsahu napadají i plodiny množené semeny, včetně obilovin a při kalamitním výskytu mohou způsobit výnosové ztráty osmdesát až sto procent, zdůrazňuje Milan Navrátil z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, který bude o virech napadající rostliny mluvit.

Téma očkování proti koronaviru přiblíží další přednášející, Libor Grubhofer z Biologického centra AV ČR. „Očkování dostupnými schválenými vakcínami je v současnosti jediným humánním a efektivním způsobem, jak čelit pandemickému šíření viru dosažením kolektivní imunity v celé lidské společnosti na naší planetě,“ říká Libor Grubhofer. Podle něj má ale současné situace i některá pozitiva: „Pandemie paradoxně urychlila vývoj moderních technologií pro přípravu genových, vektorových a proteinových vakcín, včetně jejich náročného preklinického a klinického testování a jejich registrace.

Helena Tlaskalová- Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR vysvětlí, jak můžeme posilovat svou imunitu: „Na našich sliznicích se každodenně odehrávají nikdy nekončící boje a bitvy mezi našimi imunitními obránci a nejrůznějšími vetřelci. Největší množství imunitních buněk je pak soustředěno v tkáních trávicího traktu, především ve střevě.“ Pro naše zdraví je proto podle odborníků velmi důležité, aby střevní sliznice byla v dobré kondici, čemuž pomáhá správná strava a přítomnost tzv. přátelských mikroorganismů. 

Na závěr semináře představí Barbora Duží z Ústavu geoniky AV ČR výsledky sociologického průzkumu, v němž vědci v loňském roce zjišťovali nákupního a spotřebitelského chování domácností v oblasti zajištění potravin před a v průběhu pandemie covid-19.

 
Seminář Viry kolem nás a v nás se koná online 14. dubna 2021 od 9 hodin. Živě ho můžete sledovat zde  https://youtu.be/ABWuldxeicc. Po jeho skončení bude na stejném odkazu k dispozici i záznam semináře.

Kontakt:

Ing. Radoslava Kvasničková

projektová manažerka

Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin

Ústav experimentální botaniky AV ČR
Šlechtitelů 31, 783 71 Olomouc-Holice

+420 585 238 701, +420 602 175 579
kvasnickova@ueb.cas.cz  

http://potravinyav21.cz/ ; http://olomouc.ueb.cas.cz/


Zápisy z výboru

Spolupracujeme